Wat is hydrocultuur?hydrocultuur7

Hydrocultuur is de verzamelnaam van het systeem, waarbij planten in poreuze korrels van gebakken klei staan. Plant en kleikorrels vormen samen een volledig natuurlijk product. De poreuze kleikorrels nemen water op en geven dat geleidelijk af aan de wortels van de plant. Onder in de bak zit een watervoorraad. U geeft de plant alleen water als de waterniveaumeter die bovenaan uit de korrels steekt ‘minimaal’ aangeeft. U giet dan water over de korrels tot de meter de stand ‘maximaal’ of ‘optimaal’ heeft bereikt.

Eenvoudiger kan niet: de waterniveaumeter

Waterniveaumeters zijn er in diverse soorten en maten. Ze werken allemaal hetzelfde: de voet staat in de kleikorrels, aan het deel dat boven de korrels uitsteekt kunt u het waterniveau aflezen. U kunt dus precies zien wanneer u water moet geven en hoeveel water u moet geven. Eenvoudiger kan niet.

Planten minder bevattelijk voor ziekteshydrocultuur

Op de gebakken kleikorrels kunnen zich nauwelijks plantenziektes ontwikkelen. Uw plant loopt dus veel minder risico op ongewenste bezoekers als schimmels en meeldauw. Dat is een groot verschil met planten in aarde.

Meerdere soorten planten in één bak mogelijk

Iedere plant neemt zoveel water en voeding op als hij nodig heeft. Daardoor kunnen diverse soorten planten gecombineerd worden in één hydrobak. In aarde is dit niet zomaar mogelijk, omdat verschillende soorten planten in aarde verschillende verzorging nodig kunnen hebben.

Speciaal gekweekte planten

Hydrocultuurplanten zijn speciaal gekweekt. Zij hebben een ander soort wortels dan planten die in aarde groeien. Wortels van hydroplanten halen hun voeding namelijk uit de watervoorraad onder in de bak. Deze wortels zijn minder vertakt, hebben lange fijne haarwortels zonder wortelharen en zijn wit van kleur (aardewortels zijn bruin). Het is dus niet zonder meer mogelijk om uw planten die in aarde staan over te zetten naar hydrobakken.